Ostatnio szukano
Statystyki
Produktów: 8893 |
Kategorii: 80 |
Odwiedzin: 238704 |
Ziółko Karczoch ziele 50 gKarczoch – charakterystyka roślinyKarczoch zwyczajny [łac. Quercus robur] jest rośliną wieloletnią należąca do rodziny astrowatych, wywodzącą się z Europy i Afryki. Kraje w których na dużą skalę można spotkać uprawy karczocha to Szwajcaria, Hiszpania, Niemcy i Francja. Podstawowymi surowcami zielarskimi jest całe ziele lub sam wyodrębniony liść. W Polsce karczoch należy uprawiać na ciepłych i słonecznych stanowiskach, charakteryzujących się żyznymi glebami. Ziele karczocha bardzo łatwo rozpoznać po smaku, jest on dosyć cierpki i gorzkawy.Karczoch – skarbnica cennych substancjiZiele karczocha zawiera: kwasy fenolowe znane z właściwości ściągających, przeciwobrzękowych i antyoksydacyjnych cynarynę – należącą do kwasów fenolowych substancję, mającą pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych, trawienie i metabolizm pokarmów, poziom cholesterolu i lipidów we krwi flawonoidy charakteryzujące się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwutleniającym kwas chlorogenowy, który według literatury neutralizuje m.in. działanie nadtlenoazotynu, jednego z najbardziej szkodliwych oksydantów powstających w organizmie człowieka minerały takie jak: magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo inulinę, mająca pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwiWskazówkaPrzechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku ziela karczocha w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!Karczoch – kiedy warto po niego sięgać? Dolegliwości wątroby – z uwagi na zawartość cynaryny karczoch jest jednym z najcenniejszych surowców zielarskich o właściwościach wspomagających ochronę wątroby. W kuracji warto połączyć go z ostropestem plamistym. Problemy związane z układem trawiennym – poleca się stosowanie karczocha przy zaparciach, zaburzeniach trawiennych czy wzdęciach z uwagi na jego właściwości żółciotwórcze, żółciopędne i regulujące wypróżnianie. Zbyt wysoki poziom cholesterolu – substancje zawarte w zielu karczocha wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Oczyszczanie organizmu – karczoch wykazuje delikatne właściwości moczopędne oraz ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.Skład produktu: 100% suszone ziele karczocha. Najwyższa jakość surowca.Kraj pochodzenia: PolskaCiekawostkaWe Włoszech z liści karczocha produkuje się wyjątkowy, słodko-gorzki likier o wdzięcznej nazwie “Cynar”.Propozycja stosowaniaJedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.Nalewka z ziela karczochaPotrzebne składniki: 100 gram suszonego ziela karczocha 200 ml 40% alkoholuZiele karczocha wrzucić do butelki, zalać przygotowanym wcześniej alkoholem. Szczelnie zamknąć i wstrząsnąć. Odstawić na 15 dni, często wstrząsając. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do czystej butelki.Nalewkę z karczocha należy stosować po 10 – 30 kropli w kieliszku wody, kilka razy dziennie, godzinę przed posiłkiem.
Producent
ZIÓŁKO
EAN
5904323160029
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję