Ostatnio szukano
Statystyki
Produktów: 8893 |
Kategorii: 80 |
Odwiedzin: 238734 |
VIVO Zakwaska JOGURT TYP GRECKI 2 × 0,5 g Liofilizowane żywe kultury bakterii probiotycznych dla całej rodziny.Czym są startery do jogurtu?Zakwaski VIVO to startery z pożytecznymi kulturami bakterii do przygotowywania w warunkach domowych jogurtu, kefiru, twarogu, śmietany lub kwasu. Zakwaski wyróżniają się unikalnym składem kultur bakterii, a przygotowane z nich produkty nie zawierają żadnych zbędnych dodatków, takich jak mleko w proszku, stabilizatory, konserwanty, barwniki czy zagęstniki, obecne w niektórych gotowych produktach. Zakwaski nie zawierają glutenu, a zawarte w nich bakterie nie są modyfikowane genetycznie. Produkty posiadają znaki jakoś ISO.Przygotowanie domowego jogurt jest bardzo proste i nie będzie wymagało więcej niż 5 – 10 minut osobistego zaangażowania. A wynik będzie cieszył każdego członka rodziny – zarówno dorosłych, jak i dzieci.Zakwaski dzięki zawartość żywych kultur bakterii wspierają mikroflorę jelitową, tak ważna dla odporności organizmu. Kultury te wraz z kwasem mlekowym wytwarzanym w trakcie ukwaszania mleka, przy codziennym spożyciu niekorzystnie wpływają na bakterie i grzyby chorobotwórcze.O stosowaniu zakwasek:Jogurt to najbardziej rozpowszechniony produkt mleczny, ten prawdziwy – naturalny, cechuje się wspaniałym smakiem świeżo ukwaszonego mleka. Domowo przygotowany nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, takich jak mleko w proszku, cukier czy zagęszczacze.Zakwaska do Jogurtu zawiera ukwaszające mleko paciorkowce, bakterie kwasu mlekowego trzech gatunków, pałeczkę bułgarską i acidofilną. Bakterie te rozwijając się wspólnie wywarzają wysokie stężenie kwasu mlekowego, który niekorzystnie wpływa na bakterie i grzyby patogenne. Domowy jogurt warto wprowadzić do diety codziennej zarówno dzieci jak i dorosłych.Jogurt domowy świetnie sprawdza się jako pożywne śniadanie, ale i jako lekka kolacja. Doskonale smakuje bez dodatków, oferując delikatny smak lekko ukwaszonego mleka, ale warto też podawać go z owocami, otrębami, pestkami dyni, słonecznika czy orzechami. W przypadku gdy zależy nam na dostarczeniu flory bakteryjnej w niezmienionej postaci, warto spożyć go bez dodatków.Jogurt polecany jest dla:osób w każdym wieku, w codziennej diecie,osób uprawiających sport oraz mających zwiększony wysiłek fizyczny,osób chcących wzbogacić dietę o bakterie kwasu mlekowegodla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,seniorów,osób po leczeniu, w trakcie rekonwalescencjiPrzygotowanie jogurtu:Do przygotowania potrzebujesz:Zakwaskę (1 butelka na od 1 do 3 litrów mleka)Mleko (krowie, kozie); w przypadku mlek roślinnych np. migdałowego, sojowego zapoznaj się z przepisemZwykły rondel i duży ręcznik lub kocJogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.Przygotuj mleko.Jeśli używasz domowego (surowego, „prosto od krowy”) mleka lub mleka pasteryzowanego – zagotuj je przed użyciem. Mleko UHT nie wymaga pasteryzowana, natomiast odradzamy je jako najbardziej jałowy mikrobilogicznie typ mleka. Mleko musisz doprowadzić do temperatury +37 .. + 43 ° С, idealnej do namnażania się kultur bakterii. Zagotuj wiec mleko i ostudź do tej temperatury (lub w przypadku mleka UHT wystarczy, że podgrzejesz je do tej temperatury). Bardzo pomocny do monitorowania temperatury jest termometr kuchenny.Dodaj Zakwaskę.Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, wypełnij do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręć szczelnie nakrętkę i wstrząśnij buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję. Następnie wlej całą zawartość do mleka o temperaturze +37 .. + 43 ° СPozostaw do ukwaszenia.Całość możesz pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce.Mleko z bakteriami możesz też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.Gotowe.Po 8-10 godzinach produkt powinien być gotowy (najwygodniej ukwaszać przez noc). Gdyby jogurt dalej nie był ścięty lub nieco zbyt płynny, zostaw go na jeszcze 1-2 godziny. Kiedy jogurt jest gotowy wstawmy go jeszcze do lodówki, by się schłodził. Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem. Gotowy jogurt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.Zawartość:Opakowanie zawiera dwie fiolki po 0,5g. Każda fiolka przeznaczona jest do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.Sposób przechowywania:w temperaturze +2 do +8 st. – przez 12 miesięcy. Możliwy okres transportu w temp. do 30 st. do 10 dni.Składniki:maltodekstryna,Streptococcus thermophilus,Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricusLactobacillus acidophilus,Bifidobacterium lactis.Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna – 242 kJ / 58 kcalTłuszcz – 2,0 g– w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,4gWęglowodany – 5,9 g– w tym cukry – 5,6 gBiałko – 4,0 gSól – 0,13 gMoże zawierać śladowe ilości laktozy.
Producent
VIVO
EAN
4820148056785
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję