Ostatnio szukano
Statystyki
Produktów: 8893 |
Kategorii: 80 |
Odwiedzin: 223140 |
SANTINI Ksylitol Cukier krystaliczny Torebka 1 kg
Składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca)Kraj pochodzenia: FinlandiaKsylitol nazywny "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy.Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fiyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g)Proces produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.Uwagi:Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.Nie podawać zwierzętom.Właściwości ksylitoluJest idealną alternatywą dla osób odchudzających się – dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier. Zmniejsza też łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów. Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (zwiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bezpieczny dla diabetyków.Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny.Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol ma bardzo korzystny wpływ na zęby. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.Grzybice, bakterie? Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym.Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.Ksylitol jest propozycją dla:cukrzykówchorych na grzybicędbających o zęby i dziąsła„puszystych”chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologicznesportowcówdbających o linięosób mających problem z nieświeżym oddechemodpowiedni dla weganZastosowanie i sposób użycia ksylitolu:Ksylitol stosujemy dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki - gotowanie, pieczenie, mrożenie.Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz jest jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.
Składniki: Ksylitol 100% (substancja słodząca)Kraj pochodzenia: FinlandiaKsylitol nazywny "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy.Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fiyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g)Proces produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.Uwagi:Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.Nie podawać zwierzętom.Właściwości ksylitoluJest idealną alternatywą dla osób odchudzających się – dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier. Zmniejsza też łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów. Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (zwiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bezpieczny dla diabetyków.Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny.Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol ma bardzo korzystny wpływ na zęby. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.Grzybice, bakterie? Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym.Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.Ksylitol jest propozycją dla:cukrzykówchorych na grzybicędbających o zęby i dziąsła„puszystych”chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologicznesportowcówdbających o linięosób mających problem z nieświeżym oddechemodpowiedni dla weganZastosowanie i sposób użycia ksylitolu:Ksylitol stosujemy dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki - gotowanie, pieczenie, mrożenie.Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz jest jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.
Producent
SANTINI
EAN
5908234462166
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję