Ostatnio szukano
Statystyki
Produktów: 8893 |
Kategorii: 80 |
Odwiedzin: 222497 |
NATURA WITA HERBATA ROSYJSKA Z WIERZBÓWKI KIPRZYCY IWAN CZAJ 50G
Wierzbówka Kiprzyca łac. Epilobium angustifolium L to roślina wieloletnia kwitnąca od czerwca do lipca oraz występująca dosyć pospolicie na terenie całej Polski a także innych krajach Europy. Pospolicie występuje w terenach podalpejskich między innymi w Szwajcarii gdzie zajmuje bardzo duże obszary nieużytków. Roślina posiada złożony skład chemiczny oraz szereg zastosowań dla których roślina była wykorzystywana już od dawna. Jest spokrewniona z Wierzbownicą Drobnokwiatową i obydwie należą do rodziny Wiesiołkowatych -Onagraceae.Z Wierzbówki Kiprzycy można przygotować między innymi napary, maceraty nalewki czy intrakty. Opisuje je między innymi Dr. Henryk Różański na swojej stronie łuskiewnik.strefa.pl.Ivan Czaj to kolejne zastosowanie tej cennej rośliny. Ta Rosyjska "herbata" tak na prawdę nie jest herbatą, ponieważ w swoim składzie nie posiada liścia herbaty, jednak liście wierzbówki podlegają podobnemu procesowi suszenia oraz fermentacji jak zwykłe liście herbaty. W Rosji Ivan Chai znany był już niemal od XII wieku jednak jego zyskał popularność dopiero w okolicach XIX wieku, kiedy to był to jeden z głównych towarów eksportowych z Rosji. Znana jest też jako Koporski czaj lub herbata rosyjska. Opisuje ją także Herbiness.com .Sam napar jest w smaku najbardziej przypominający herbatę ze wszystkich "herbatek" ziołowych, głównie dzięki zbliżonemu procesowi produkcji. Smakiem przypomina również herbaty gruzińskie, które charakteryzuje delikatnie miodowy oraz kwiatowy, słodko cierpki smak.Bywa też nazywana herbatą Putina. Herbata Putina. Wierzbówka Kiprzyca zioło susz. Każdy kto pyta gdzie kupić Iwan Czaj znalazł już odpowiedż. Jej cena jest podobna do dobrej czarnej herbaty, a opinie można znależć w sieci.Skład:
Wierzbówka kiprzyca fermentowanaSposób przygotowania:1 łyżeczkę Iwan Czaj, zalać szklanką gorącej, przegotowanej wody (najlepiej tem. 90 stopni), zaparzać pod przykryciem 10 – 15 minut. Iwan Czaj można zaparzać do 4 razy. Do gotowe herbaty możemy dodać (wedle uznania) miód, cukier, konfiturę czy cytrynę.Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w szczelnym opakowaniu np. Puszka, słoik. Chronić przed światłem i wilgocią.Kraj pochodzenia:
Ukraina
Wierzbówka Kiprzyca łac. Epilobium angustifolium L to roślina wieloletnia kwitnąca od czerwca do lipca oraz występująca dosyć pospolicie na terenie całej Polski a także innych krajach Europy. Pospolicie występuje w terenach podalpejskich między innymi w Szwajcarii gdzie zajmuje bardzo duże obszary nieużytków. Roślina posiada złożony skład chemiczny oraz szereg zastosowań dla których roślina była wykorzystywana już od dawna. Jest spokrewniona z Wierzbownicą Drobnokwiatową i obydwie należą do rodziny Wiesiołkowatych -Onagraceae.Z Wierzbówki Kiprzycy można przygotować między innymi napary, maceraty nalewki czy intrakty. Opisuje je między innymi Dr. Henryk Różański na swojej stronie łuskiewnik.strefa.pl.Ivan Czaj to kolejne zastosowanie tej cennej rośliny. Ta Rosyjska "herbata" tak na prawdę nie jest herbatą, ponieważ w swoim składzie nie posiada liścia herbaty, jednak liście wierzbówki podlegają podobnemu procesowi suszenia oraz fermentacji jak zwykłe liście herbaty. W Rosji Ivan Chai znany był już niemal od XII wieku jednak jego zyskał popularność dopiero w okolicach XIX wieku, kiedy to był to jeden z głównych towarów eksportowych z Rosji. Znana jest też jako Koporski czaj lub herbata rosyjska. Opisuje ją także Herbiness.com .Sam napar jest w smaku najbardziej przypominający herbatę ze wszystkich "herbatek" ziołowych, głównie dzięki zbliżonemu procesowi produkcji. Smakiem przypomina również herbaty gruzińskie, które charakteryzuje delikatnie miodowy oraz kwiatowy, słodko cierpki smak.Bywa też nazywana herbatą Putina. Herbata Putina. Wierzbówka Kiprzyca zioło susz. Każdy kto pyta gdzie kupić Iwan Czaj znalazł już odpowiedż. Jej cena jest podobna do dobrej czarnej herbaty, a opinie można znależć w sieci.Skład:
Wierzbówka kiprzyca fermentowanaSposób przygotowania:1 łyżeczkę Iwan Czaj, zalać szklanką gorącej, przegotowanej wody (najlepiej tem. 90 stopni), zaparzać pod przykryciem 10 – 15 minut. Iwan Czaj można zaparzać do 4 razy. Do gotowe herbaty możemy dodać (wedle uznania) miód, cukier, konfiturę czy cytrynę.Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w szczelnym opakowaniu np. Puszka, słoik. Chronić przed światłem i wilgocią.Kraj pochodzenia:
Ukraina
Producent
NATURA WITA
EAN
5902194543286
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję