Ostatnio szukano
Statystyki
Produktów: 8893 |
Kategorii: 80 |
Odwiedzin: 238699 |
Laboratorium Zielarza Korzeń Omanu 100 g
Korzeń omanu – Radix Inulae pochodzi z omanu wielkiego – Inula helenium Linne, z rodziny astrowatych – Asteraceae (złożonych – Compositae). Występuje w Europie, Azji Środkowej i Ameryce Północnej. Do celów leczniczych jest uprawiany. W Polsce rzadko występuje.Roślina lecznicza, kosmetyczna i przyprawowa. Korzeń zawiera olejek eteryczny (do 3%), żywice i fruktan – inulinę (ok. 40%) o działaniu prebiotycznym. Zapach i smak nadają laktony seskwiterpenowe (alantolaktony). Korzeń smaży się w cukrze (kandyzuje) i używa jako przekąskę lub dodatek smakowy w cukiernictwie (herbatniki, pierniki, placki). Korzeń jest ważnym składnikiem likierów, piw i win ziołowych, zalecanych dla lepszego trawienia i wzmocnienia. Jako przyprawa nadaje się do dziczyzny, potraw tłustych, do sałatek warzywnych i ziołowych oczyszczających i metabolicznych. Jako przyprawa może być łączony z rozmarynem, czosnkiem, zielem angielskim, pieprzem, estragonem, cząbrem, miętą, szałwią, szafranem, kurkumą, asa-foetida (smrodzieńcem) i in.Surowiec nie był poddawany działaniu wysokiej temperatury, mikrofal, promieni ultrafioletowych, ultradźwięków oraz działaniu pary wodnej. Materiał zielarski najwyższej jakości.
Korzeń omanu – Radix Inulae pochodzi z omanu wielkiego – Inula helenium Linne, z rodziny astrowatych – Asteraceae (złożonych – Compositae). Występuje w Europie, Azji Środkowej i Ameryce Północnej. Do celów leczniczych jest uprawiany. W Polsce rzadko występuje.Roślina lecznicza, kosmetyczna i przyprawowa. Korzeń zawiera olejek eteryczny (do 3%), żywice i fruktan – inulinę (ok. 40%) o działaniu prebiotycznym. Zapach i smak nadają laktony seskwiterpenowe (alantolaktony). Korzeń smaży się w cukrze (kandyzuje) i używa jako przekąskę lub dodatek smakowy w cukiernictwie (herbatniki, pierniki, placki). Korzeń jest ważnym składnikiem likierów, piw i win ziołowych, zalecanych dla lepszego trawienia i wzmocnienia. Jako przyprawa nadaje się do dziczyzny, potraw tłustych, do sałatek warzywnych i ziołowych oczyszczających i metabolicznych. Jako przyprawa może być łączony z rozmarynem, czosnkiem, zielem angielskim, pieprzem, estragonem, cząbrem, miętą, szałwią, szafranem, kurkumą, asa-foetida (smrodzieńcem) i in.Surowiec nie był poddawany działaniu wysokiej temperatury, mikrofal, promieni ultrafioletowych, ultradźwięków oraz działaniu pary wodnej. Materiał zielarski najwyższej jakości.
Producent
LABORATORIUM ZIELARZA
EAN
5907720709822
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję